Oct 06, 2022

Alles heeft zijn tijd en plaats

Veel mensen hebben het gevoel amper tijd te hebben om hun werk af te krijgen. Ze lopen van meeting naar meeting en komen niet aan hun eigenlijke job toe. Herkenbaar? Met deze tips krijg je terug grip op je tijd en je productiviteit.

Blog21-Skills Alles Heeft Tijd En Plaats

What works for you?

Onze wereld wordt gestuurd door cycli; denk maar aan de seizoenen, dag en nacht, eb en vloed ... “Wat heeft dat met productiviteit te maken?” hoor ik je denken. Wel, ons lichaam en onze aandacht zijn ook onderhevig aan cycli, zoals onze hormonen en ons waak-slaapritme. Ga voor jezelf na wanneer jouw aandacht het scherpst is en jij het productiefst bent. Reserveer die momenten voor taken die jouw focus vereisen.

Stoorzenders

Het blijft een hardnekkige mythe, maar multitasking bestaat niet. Door taken sequentieel af te werken, verbeter je niet enkel je focus, maar lever je ook inhoudelijk kwalitatiever werk af. Veel werkplekken zijn tegenwoordig openlandschapsomgevingen. Hoewel het bevorderlijk is voor teamspirit, is het nefast voor focus. Durf jezelf dus afzonderen wanneer je geconcentreerd aan iets moet werken zodat je aandacht niet afgeleid wordt.

Meeting mania

In meetings wordt vaak eindeloos gepalaverd, zonder dat er concrete resultaten of acties uit voortkomen. Probeer zo veel mogelijk via Teams te bespreken en enkel vergaderingen in te plannen wanneer je meerdere mensen rond dezelfde tafel moet krijgen. Gebruik deze simpele afspraken om meetings to the point houden:

  • Zorg dat de doelstelling en verwachtingen van de meeting vooraf voor iedereen duidelijk zijn.
  • Reserveer enkel de tijd in die nodig is, tijdsdruk helpt om de focus te bewaren. Stand-up meetings kunnen ook helpen om de vergadertijd te beperken.
  • Meeting minutes zijn belangrijk voor opvolging en accountability. Spreek op voorhand af wie de meeting minutes zal schrijven, benut hiervoor de sterktes en voorkeuren van je teamleden.
  • Zorg voor buffertijd tussen meetings, om even te ontkoppelen tussen de verschillende onderwerpen of een sanitaire stop te houden.
  • Een vaste set-up kan helpen om vergaderingen te structureren. Houd bijvoorbeeld jaarlijks of halfjaarlijks een strategische meeting om na te gaan of de strategie gevolgd wordt en die voor het komende jaar te bespreken. Tactische meetings, waarbij je de strategie vertaalt naar strategische acties, kun je op kwartaalbasis houden. Operationele vergaderingen, voor dagelijkse check-ins beperk je best tot een kwartier of een halfuur.

Bewuster met tijd omgaan is niet alleen nuttig om vergaderingen beter te stroomlijnen maar kan je ook helpen om je focustijd beter te benutten en zo je productiviteit te verhogen.


Al onze blogposts komen tot stand in samenwerking met onze leden en partners.

Blog20_LevenslangLeren

Apr 14, 2024

Levenslang leren: een levensstijl

Levenslang leren is een levensstijl, geen dieet!

ADM helps people to develop professional and personal skills

Lucia Van de Ginste

HR-manager, INNOCOM

Blog25 Innovation

Feb 26, 2024

Drie aspecten voor succesvolle innovaties

Strategie, processen en cultuur: pijlers voor betere innovatieprojecten.

Blog24 Learnings 2023

Jan 16, 2024

Zeven key learnings uit 2023

Wij verzamelden voor jou zeven interessante lessen uit de sessies van 2023

Blog23 Digital Fort

Nov 01, 2023

Verdedig je online fort tegen hackers en scams

Wapen jezelf én je bedrijf tegen hacking, phishing en smishing met deze tips.

Blog22-GezondeLeiderGezondLichaam

Dec 09, 2022

Een gezonde leider in een gezond lichaam

De formule voor het presteren op topniveau!

Rf Adm Luncheon With Jannie Haek 52

Nov 03, 2022

"We weten het ook niet"

De uitdagingen van de Nationale Loterij, verteld door Jannie Haek (CEO).

Blog17-DeKrachtVanInclusie

Aug 08, 2022

De kracht van inclusie

Wat is een inclusiebeleid en welke voordelen kan ik er als bedrijf uit halen?