Apr 14, 2024

Levenslang leren: een levensstijl

Onze maatschappij evolueert steeds sneller. Wie mee wil zijn, en blijven, moet steeds ontwikkelen. Dit is het geval voor zowel bedrijfsleiders als voor hun medewerkers. Alleen zo kan potentieel benut worden en is er ruimte voor innovatie.

Blog20_LevenslangLeren

De voordelen

De vaardigheid om je snel aan te kunnen passen is vandaag belangrijker dan ooit geworden. Deze wendbaarheid is dan ook een prioriteit in de bedrijven van vandaag. Ontwikkeling kan hét verschil maken in de wendbaarheid, de groeistrategie en de competitiviteit van een organisatie. Leermogelijkheden worden niet alleen gebruikt om bestaand personeel iets bij te leren of om te scholen, maar ook om nieuwe kandidaten aan te trekken. Door bijscholing kunnen werknemers niet alleen hun productiviteit verhogen, maar ook processen (her)uitvinden die innovatie stimuleren binnen de huidige organisatie.

De schoolbanken voorbij

Leergierigheid gaat verder dan de schoolbanken. Veel top-CEO’s hadden een afkeer van school en hebben hun academische carrière zelfs niet afgemaakt. Toch dragen ze een lerende houding hoog in het vaandel.

Ontwikkeling gaat verder dan klassieke opleidingen. De inhoud en methode van het leren moet vooral aangepast zijn aan de context en op maat van de werknemers. Ook on the job training, persoonlijke ontwikkeling en soft skills zijn waardevol. Interne kennisuitwisseling tussen werknemers kan ook heel nuttig zijn, dat is laagdrempelig en faciliteert kruisbestuiving.

Leren binnen de organisatie

Bedrijfsleiders die hun organisatie willen klaarstomen voor de toekomst kunnen hun talentpool best zo goed mogelijk benutten. De manager of leidinggevende kan, door de relatie die hij/zij met de medewerker heeft, helpen bij de ontwikkeling. Maar medewerkers blijven wel zelf verantwoordelijk om kansen aan te nemen. “You can lead a horse to the water, but you can’t force it to drink”.

Er zijn tal van platformen en cursussen om een lerende omgeving te creëren, en het hoeft niet allemaal heel formeel te zijn. Denk maar aan podcasts, industriemagazines, seminars, netwerkevents en good old fashioned wekelijkse brainstorm meetings. Deze kunnen ook prima bronnen van informatie en inspiratie zijn. Zo behoud je ook voeling met wat leeft in de markt.

Een lerend netwerk

Een goede manier om je eigen visie te verruimen en te blijven leren, is deel uitmaken van een lerend netwerk. Je ontmoet anderen met dezelfde drang om bij te leren en die met gelijkaardige uitdagingen kampen. Daarbovenop neem je deel aan sessies bedoeld om je blik te verbreden en je te inspireren. En ook dat is ontwikkelen.

De ADM-community is zo'n lerend netwerk voor bedrijven én voor professionals met een beginners mind, die future proof willen worden (en dat willen blijven). Ontdek hier wat je mag verwachten bij ADM.

Het is belangrijk om te blijven leren en te ontwikkelen, ook na succeservaringen. Wie te lang op zijn/haar lauweren rust, zal daar achteraf een prijs voor betalen. Een kinderlijke nieuwsgierigheid en beginners mind daarentegen zorgen ervoor dat creativiteit geprikkeld blijft. Koester en onderhoud deze twee eigenschappen dan ook, bij jezelf en bij je medewerkers.

Al onze blogposts komen tot stand in samenwerking met onze leden en partners.

Standard quality control collage concept

May 13, 2024

GDPR op mensenmaat

Na deze blog + tips ben je weer helemaal mee met GDPR!

Blog25 Innovation

Feb 26, 2024

Drie aspecten voor succesvolle innovaties

Strategie, processen en cultuur: pijlers voor betere innovatieprojecten.

Even after 18 years, I still learn new things at ADM!

Leen Philips

Relatiebeheerder Enterprise sales, Proximus

Blog24 Learnings 2023

Jan 16, 2024

Zeven key learnings uit 2023

Wij verzamelden voor jou zeven interessante lessen uit de sessies van 2023

Blog23 Digital Fort

Nov 01, 2023

Verdedig je online fort tegen hackers en scams

Wapen jezelf én je bedrijf tegen hacking, phishing en smishing met deze tips.

Blog22-GezondeLeiderGezondLichaam

Dec 09, 2022

Een gezonde leider in een gezond lichaam

De formule voor het presteren op topniveau!

Rf Adm Luncheon With Jannie Haek 52

Nov 03, 2022

"We weten het ook niet"

De uitdagingen van de Nationale Loterij, verteld door Jannie Haek (CEO).

Blog21-Skills Alles Heeft Tijd En Plaats

Oct 06, 2022

Alles heeft zijn tijd en plaats

Krijg weer grip op je tijd en productiviteit met deze tips!