Veilig surfen
Alles wat je doet via je browser kan een potentiële dreiging vormen. Hier zijn enkele tips om je te beschermen:
Safe browsing: Activeer de ‘safe browser’ functie in je browserinstellingen om te voorkomen dat phishing-sites in je zoekresultaten verschijnen. Je krijgt ook pop-ups die waarschuwen voor mogelijk schadelijke websites.
Online betalingen: Wees voorzichtig als je bij een minder gekende website aankoopt. Als de prijs te mooi lijkt om waar te zijn, wees dan alert. Sommigen willen je buiten de gekende website om laten betalen (dat gebeurt wel eens bij Vinted of 2dehands): dit is vaak een truc is om achter je bankgegevens te komen.
Public WiFi: Wees voorzichtig bij het verbinden met openbare wifi. Hackers kunnen valse wifi-access points simuleren. Zit je toch op een public WiFi? Vermijd dan gevoelige zaken zoals het uitvoeren van bankoverschrijvingen of wachtwoorden ingeven. Kies als je kan altijd voor 4G of 5G, dat is nog altijd het veiligste.
ChatGPT: Deel geen persoonlijke of gevoelige bedrijfsinformatie met ChatGPT, aangezien deze tool alle input gebruikt om te leren. Alle informatie die je deelt wordt publiek. Wees dus extra voorzichtig met bijvoorbeeld een zelf geschreven code, wat jouw intellectuele eigendom (of dat van je bedrijf) is.
Phishing, laat je niet vangen
Bij phishing probeert iemand via e-mail bepaalde informatie te achterhalen, zoals wachtwoorden en bankgegevens. Gebruik de drie U's als leidraad om verdachte e-mails te identificeren:
Urgent: Is een mail dringend? Word je onder druk gezet om snel te reageren?
Unexpected: Is de e-mail onverwacht of lijkt er iets vreemds aan de hand te zijn?
Unknown: Ken je de afzender of is het e-mailadres correct? Controleer het e-mailadres en let op vreemde elementen. Officiële instanties bijvoorbeeld gebruiken zelden Gmail-adressen.
Twijfel je? Bel of contacteer de afzender op een ander emailadres om na te gaan of de vraag wel klopt. Klik nooit zomaar op iets, maar controleer de URL-links in e-mails; verdachte links zijn vaak een poging om je gegevens vast te krijgen.
Wat als… je gehackt wordt?
Het gebeurt soms sneller dan je denkt. Zelfs dan is het niet altijd te laat, en kan je een aantal stappen ondernemen.
- Wachtwoorden: Heb je je wachtwoord ingegeven op een mogelijks onveilige website? Verander dan onmiddellijk je wachtwoorden. Bonustip: gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts.
- Card stop: Hebben hackers mogelijks je bank- of kaartgegevens? Blokkeer dan onmiddellijk je kaart via Card Stop.
- Contacteer je bank: Neem onmiddellijk contact op met je bank. Vaak kunnen zij geldtransacties nog tegenhouden. Wist je trouwens dat de meeste banken een telefoonnummer hebben waar je ook buiten de kantooruren naar kan bellen? Zoek dit nummer op de website van je bank, en sla dit op in je smartphone.
- Melding bij politie en safeonweb: Als er geld is gestolen, meld dit dan altijd bij de politie. Daarnaast kan je de poging ook melden bij safeonweb.be.
Lang verhaal kort: wees altijd alert en gezond kritisch als je e-mails krijgt of voordat je op een link klikt. Zo verhoog je je eigen veiligheid, dat van anderen en dat van je organisatie.
Al onze blogposts komen tot stand in samenwerking met onze leden en partners.