Start bij het probleem, niet bij de oplossing
Een belangrijke eerste stap bij het ontwikkelen van nieuwe oplossingen en technologieën is niet de technologie zelf, maar het begrijpen van het probleem. Overweeg eerst je bestaande middelen en tools vooraleer je met nieuwe technologieën op de proppen komt. Kan je het goed en degelijk oplossen door middel van een elastiekje (en niet door een nieuwe tool te bouwen)? Gebruik dan alsjeblieft het elastiekje!
Uit de sessies over ‘Metaverse’ en ‘Innovatie bij NIDO’.
Gebruik AI waar het meerwaarde brengt
Men zegt wel vaker “mensen zullen niet vervangen worden door AI, maar door andere mensen die AI goed inzetten en gebruiken in hun voordeel”. Het loont daarom zeker de moeite om de nieuwe trends – zoals Gen AI en ChatGPT – te verkennen.
Wees wél waakzaam en kritisch. Het blijven tools om je te helpen en niet om je te vervangen. Is de output in lijn met regelgevingen en is die ook correct?
En bovenal, blijf trouw aan jezelf, authenticiteit blijft belangrijk, vooral in deze digitale wereld!
Uit de sessie over 'ChatGPT'.
Focus op competenties en ervaringen, niet op dat stukje papier
Bij het aannemen van nieuwe medewerkers: kijk verder dan diploma’s alleen. Veel belangrijker dan dat deel, is de match met jouw bedrijfscultuur, de ervaringen en de competenties van de persoon. Levenslang leren is essentieel in een wereld die continu verandert. Door te investeren in je mensen – en in opleidingen – investeer je als organisatie in de groei én motivatie van je medewerkers.
Uit de sessie over 'War for talent'.
Beloon durvers en omarm het falen
Verandering vereist moed. Waardeer de durf van mensen die nieuwe dingen ondernemen en uitproberen, zelfs als het mislukt. Vier dus niet alleen successen in je organisatie, maar zeker ook het falen.
Je creëert een veilige omgeving waar mensen mogen falen, waar ze gestimuleerd worden toch te blijven doorzetten, zelfs wanneer men fouten maakt. En dat zorgt voor een innovatieve cultuur!
Uit de sessies over ‘Innovatie bij NIDO’ en ‘Sustainable Innovation Approach’.
Begin bij het begin: waar sta je vandaag
Neem de tijd om uit te tekenen waar je momenteel staat. Vaak vergeten we dit, omdat we te druk bezig zijn met de waan van de dag. Praat met alle betrokken personen om een volledig beeld te vormen van de situatie.
Wanneer je duidelijk in kaart hebt waar je nu staat, kan je kijken naar mogelijke verbeteringen, mogelijke strategieën, mogelijke innovaties.
Uit de sessie over ‘Business Process Management’.
Investeer in persoonlijke relaties
Een belangrijk thema voor Gen-Z, maar evengoed voor alle medewerkers: het belang van persoonlijke en duurzame relaties.
Ondanks de digitale hyperconnecties verlangen mensen nog steeds naar – jawel – mensen. Persoonlijke ontmoetingen, connecteren met andere mensen en duurzame relaties opbouwen,… het blijft een enorme waarde voor medewerkers. En die echte relaties dragen bij tot een positievere werkomgeving.
Uit de sessie over '5 generations on the work floor'.
Zet mensen zelf aan het stuur van verandering
Verandering, het gaat nooit vanzelf. Zorg ervoor dat mensen zelf aan het stuur van de verandering zitten. Betrek de juiste personen bij je project en kijk naar alle betrokken partijen, niet alleen naar die vijf in de meeting room. Want net zij hebben die inzichten die anderen niet hebben.
Mensen betrekken, naar hen luisteren en rekening houden met hun belangen, zorgt voor een belangrijke samenwerking waardoor men veranderingen op een duurzamere manier kan doorvoeren.
Uit de sessie over ‘Sustainable Innovation Approach’.
Al onze blogposts komen tot stand in samenwerking met onze leden en partners.