Feb 26, 2024

Drie aspecten voor succesvolle innovaties

Innovatieprojecten lopen vaak anders dan een ‘klassiek’ project. Vaak vormen ze een labyrint van ideeën, en helaas doven veel innovatieprojecten te snel uit. Gelukkig zijn er een aantal aspecten waar je aan kan werken om je innovatieve projecten beter te beheren en meer kans op slagen te geven.

Leiderschap en visie

Zonder strategie, geen innovatie. Denk na over wat innovatie voor jouw organisatie betekent. Waar moeten we ons op richten? Concentreren we ons eerder op de kern, aanvullende aspecten, transformatie of een combinatie daarvan? Als leider bied jij het kader waarbinnen mensen kunnen innoveren.

Zorg voor focus. Werk niet aan alle innovaties op hetzelfde moment, maar selecteer een aantal initiatieven die je binnen een bepaalde periode wil uitwerken.

Beslis duidelijk wat je wel en niet doet en bepaal grenzen. Zo weten mensen wat de spelregels zijn. Wees wel flexibel genoeg om die grenzen af en toe te herzien en mogelijks te verleggen. De maatschappij, de markt en de vraag veranderen voortdurend. Soms is het nodig om in te spelen op die veranderingen.

Blog25 Innovation

Processen

Heel vaak ontbreekt een business case bij innovatieprojecten. ’We doen maar wat’, hoor je wel eens. Dit leidt tot projecten die vervagen en uiteindelijk geen resultaten opleveren.

In plaats van in het wilde weg te slaan, probeer toch elementen van een businesscase te integreren in je aanpak. Breng zaken in kaart, zorg dat je meet (en weet) wat je doet. Er komt een moment waarop je moet stoppen met starten en starten met stoppen.

Cultuur

Management of growth versus engagement of people. Het is belangrijk dat medewerkers betrokken en gemotiveerd zijn, bij innovatieprojecten, en eigenlijk bij elk project en elke verandering. Maar hoe bereik je dit?

1. Maak de rol en bijhorende verwachtingen van elke persoon binnen het project duidelijk. Sommige rollen nemen beslissingen (Gatekeepers), terwijl andere rollen ervoor zorgen dat de beslissers goed geïnformeerde besluiten kunnen nemen (zoals de PMO). Maak duidelijk wie welke rol en verantwoordelijkheid heeft.

2. Samenwerking is cruciaal: betrek de juiste personen bij het project. Streef je innovatie na op de logistieke afdeling of binnen het marketing team? Zorg dan dat net deze mensen betrokken zijn. Zij worden namelijk het meest beïnvloed en hebben vaak inzichten van binnenuit die andere medewerkers missen.

3. Vier successen én mislukkingen: Successen erkennen en vieren, het houdt mensen gemotiveerd. Maar het is even belangrijk om ook het falen te vieren. Je benadrukt hierdoor het belang van blijven doorzetten, zelfs wanneer er fouten gemaakt worden. Door fouten krijg je namelijk beter inzicht in je project en leer je wat wel en niet werkt. Door een cultuur te stimuleren waar je experimenteren én falen aanmoedigt, creëer je een omgeving waar mensen innovatief en out of the box blijven denken. “It’s the courage to continue that counts”.

Het goed beheren van je innovatieprojecten vereist een combinatie van heldere leiderschapsvisie, gestroomlijnde processen en een ondersteunende cultuur. Zo creëer je een vruchtbare bodem waar innovatieve ideeën niet alleen ontstaan, maar waar innovatieprojecten ook betere resultaten zullen opleveren.

Al onze blogposts komen tot stand in samenwerking met onze leden en partners.

Standard quality control collage concept

May 13, 2024

GDPR op mensenmaat

Na deze blog + tips ben je weer helemaal mee met GDPR!

Blog20_LevenslangLeren

Apr 14, 2024

Levenslang leren: een levensstijl

Levenslang leren is een levensstijl, geen dieet!

Going to ADM sessions is like coming home because of the great bond you create with the other professionals you meet.

Suki Maesen

IS/IT Program Manager Cloud for Customer, Atlas Copco

Blog24 Learnings 2023

Jan 16, 2024

Zeven key learnings uit 2023

Wij verzamelden voor jou zeven interessante lessen uit de sessies van 2023

Blog23 Digital Fort

Nov 01, 2023

Verdedig je online fort tegen hackers en scams

Wapen jezelf én je bedrijf tegen hacking, phishing en smishing met deze tips.

Blog22-GezondeLeiderGezondLichaam

Dec 09, 2022

Een gezonde leider in een gezond lichaam

De formule voor het presteren op topniveau!

Rf Adm Luncheon With Jannie Haek 52

Nov 03, 2022

"We weten het ook niet"

De uitdagingen van de Nationale Loterij, verteld door Jannie Haek (CEO).

Blog21-Skills Alles Heeft Tijd En Plaats

Oct 06, 2022

Alles heeft zijn tijd en plaats

Krijg weer grip op je tijd en productiviteit met deze tips!