Dec 09, 2022

Een gezonde leider in een gezond lichaam

Velen onder ons streven steeds naar het leveren van topprestaties. Constant presteren op het allerhoogste niveau is echter een utopie en bovendien ook de snelste weg naar een burn-out. Daarom is het beter om duurzame groei als doel te stellen. Hiervoor kunnen we heel wat lessen trekken uit de sportwereld.

Zorg voor stevige fundamenten

Slaap, voeding en training: het zijn fundamentale voorwaarden om als atleet te kunnen presteren. Men noemt dit de prestatiedriehoek. Maar wist je dat de prestatiedriehoek ook een cruciale invoed heeft op de prestaties van knowledge workers? Fysieke en mentale toestand zijn namelijk onomstotelijk verbonden.

Je kent wel het voorbeeld van de sporter die altijd de juiste beslissingen neemt als hij in topvorm is. Je kunt mentaal niet op topniveau presteren als je jouw fysieke gezondheid negeert. Daarom zijn slaap, een evenwichtige voeding en voldoende beweging even belangrijk voor zakenmensen als voor sporters.

Slaap

Slaap zorgt voor fysiek en mentaal herstel. Zoals een atleet slaap nodig heeft om te herstellen van een training heb ook jij nood aan slaap om te herstellen van je dagdagelijkse werkbelasting. Gun jezelf daarom minstens 8 uur kwalitatieve slaap per nacht. Het geeft je een fris en alert gevoel. En het is noodzakelijk om recent geleerde ervaringen te verwerken en op te slaan in het langetermijngeheugen.

Wat je kan helpen:

  • Vermijd het gebruik van schermen ’s avonds laat;
  • Drink geen cafeïne meer 6 uur voor bedtijd;
  • Sta op tijd op, zelfs in het weekend! Je slaapt het best nadat je voldoende lang wakker en vermoeid geweest bent;
  • Ook een gezonde voeding en beweging hebben invloed op de duur en kwaliteit van jouw slaap. Dit zowel positief als negatief.

Voeding

Voeding geeft je energie voor levensnoodzakelijke lichaamsfuncties. Zonder energie kun je niet sporten, en zonder energie kan ook je brein niet optimaal functioneren. Ons brein verbruikt makkelijk 25% van onze totale energievoorraad! Een evenwichtig voedingspatroon waarbij de energietoevoer in balans is met het energieverbruik is daarom van goudwaarde. Deze energiebalans is voor iedereen anders. Je zult dus wat moeten experimenteren. Toch kom je met de juiste principes al een heel eind:

  • Drink voldoende water;
  • Eet meer plantaardige dan dierlijke voeding;
  • Ga voor zoveel mogelijk onbewerkte voeding en vermijd ultrabewerkte producten;
  • Voorkom overconsumptie. Nee, die kookpotten hoeven echt niet leeg!
Blog22-GezondeLeiderGezondLichaam

Beweging

Beweging maakt je lichaam fit en sterk. Bovendien houdt het jouw stressniveau onder controle. Om dit te begrijpen keren we even terug naar onze voorouderen. Jagers en voedselverzamelaars moesten steeds op hun hoede zijn voor dreigend gevaar. Als je aangevallen wordt, heb je twee opties: vechten of vluchten (het "fight or flight" principe). Bij gevaarlijke situaties produceert ons lichaam een aantal stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Deze stellen ons in onmiddellijke staat van paraatheid.

Duizenden jaren later zijn de stress-situaties wel veranderd maar ons lichaam reageert nog steeds op dezelfde manier. Een moeizame ochtendspits, een dringende email van je baas of een telefoontje van een ontevreden klant, al deze stressoren doen het cortisolgehalte doorheen de dag toenemen. Maar we kunnen niet meer vechten of vluchten want we zitten vaak een hele dag vast op onze stoel. Zorg daarom voor voldoende beweging zodat je de opgebouwde stresshormonen kunt wegwerken. Iedereen kent wel de 10K stappen challenge. Onderzoek toont aan dat 3 maal per dag 15 minuten wandelen hetzelfde positieve effect heeft.


De drie pijlers van de prestatiedriehoek zijn sterk met elkaar verweven en kan men als één geheel beschouwen. Het mooie hieraan is dat ze elkaar kunnen versterken. Ze vormen als het ware een vermigvuldiging, geen som.

Prestaties = slaap X voeding X beweging

Als je dus één of meerdere pijlers verstevigt, kunnen jouw prestaties exponentieel toenemen. Maar verwaarloos je slechts één van de drie dan zullen jouw prestaties onvermijdelijk kelderen. Want zoals iedereen weet, vermenigvuldigen met 0 geeft altijd 0!


Geschreven door Jeffrey Maes, Y-board lid en Global Channel MDF Field Strategy & Insights bij Dell Technologies


Standard quality control collage concept

May 13, 2024

GDPR op mensenmaat

Na deze blog + tips ben je weer helemaal mee met GDPR!

Blog20_LevenslangLeren

Apr 14, 2024

Levenslang leren: een levensstijl

Levenslang leren is een levensstijl, geen dieet!

From "ABBA to ZAPPA", ADM offers the full package!

Stefaan Hermans

IT & Digital Technology & Contact Centre Director, Carglass

Blog25 Innovation

Feb 26, 2024

Drie aspecten voor succesvolle innovaties

Strategie, processen en cultuur: pijlers voor betere innovatieprojecten.

Blog24 Learnings 2023

Jan 16, 2024

Zeven key learnings uit 2023

Wij verzamelden voor jou zeven interessante lessen uit de sessies van 2023

Blog23 Digital Fort

Nov 01, 2023

Verdedig je online fort tegen hackers en scams

Wapen jezelf én je bedrijf tegen hacking, phishing en smishing met deze tips.

Rf Adm Luncheon With Jannie Haek 52

Nov 03, 2022

"We weten het ook niet"

De uitdagingen van de Nationale Loterij, verteld door Jannie Haek (CEO).

Blog21-Skills Alles Heeft Tijd En Plaats

Oct 06, 2022

Alles heeft zijn tijd en plaats

Krijg weer grip op je tijd en productiviteit met deze tips!