Feb 09, 2022

Sprekende beelden, de basics

Het spreekwoord “een beeld zegt meer dan duizend woorden” is ten tijde van sociale media en digitale communicatie relevanter dan ooit.

Hoewel de oorsprong van de fotografie al teruggaat tot de jaren 1500 met de camera obscura, nam de moderne fotografie pas echt een hoge vlucht vanaf 1888. In dat jaar bracht de Amerikaan George Eastman de eerste fotocamera met rolfilm uit voor het grote publiek. Sindsdien is het fototoestel niet meer uit ons leven weg te denken.


Door de opkomst van de spiegelreflexcamera’s, digitale fototoestellen en smartphones met camera, zijn de mogelijkheden om beelden op het doek -of digitaal- te vereeuwigen eindeloos. Maar toch is de ene foto de andere niet, benadrukt Christophe Cresens, Manager Digital Studio bij Worldline Global, én (amateur)fotograaf. Christophe wist met zijn werk al enkele prestigieuze prijzen in de wacht te slepen en is gecertificeerde dronefotograaf.

Hij deelt enkele tips om je fotografiekunsten naar een hoger niveau te tillen.

Back to basics

In dit eerste artikel starten we met de basis. Wanneer je foto’s neemt, moet je vooral rekening houden met drie basistoepassingen: sluitertijd, diafragma en ISO.

Sluitertijd

De sluitertijd is bepalend voor de hoeveelheid licht dat de lens binnenkomt. Bij een kortere sluitertijd, waarbij de sluiter heel snel open en weer toe gaat, komt er minder licht binnen en is het beeld scherper. Bij een langere sluitertijd, kan er veel licht binnenkomen. Hierdoor hebben beelden vaak een wazig effect. Wil je haarscherpe beelden? Kies dan voor een korte sluitertijd.

Diafragma

De grootte van de lensopening, het diafragma, bepaalt hoeveel licht er binnenkomt op de sensor van de camera. Bij een grote diafragmaopening (bijvoorbeeld f2.8), kan er veel licht binnenvallen. Hierdoor wordt het object dat je centraal stelt heel scherp en alles ervoor of erachter nevelig. Dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld een close up of portretfoto.

ISO

De derde factor is ISO. Dit is een toepassing om op een digitale manier artificieel licht bij te creëren. Hierdoor kun je beelden beter capteren, zelfs wanneer er weinig licht is. Let wel op met ISO-instellingen, want de afbeelding kan hierdoor een korrelig effect krijgen, wat niet altijd de bedoeling is.


Al onze blogposts komen tot stand in samenwerking met onze leden en partners.

Blog20_LevenslangLeren

Apr 14, 2024

Levenslang leren: een levensstijl

Levenslang leren is een levensstijl, geen dieet!

Blog25 Innovation

Feb 26, 2024

Drie aspecten voor succesvolle innovaties

Strategie, processen en cultuur: pijlers voor betere innovatieprojecten.

Blog24 Learnings 2023

Jan 16, 2024

Zeven key learnings uit 2023

Wij verzamelden voor jou zeven interessante lessen uit de sessies van 2023

ADM (& Y-ADM) is a great place to network & learn from eachother

Sanne Vermeiren

ICT Young Lady 2019

Blog23 Digital Fort

Nov 01, 2023

Verdedig je online fort tegen hackers en scams

Wapen jezelf én je bedrijf tegen hacking, phishing en smishing met deze tips.

Blog22-GezondeLeiderGezondLichaam

Dec 09, 2022

Een gezonde leider in een gezond lichaam

De formule voor het presteren op topniveau!

Rf Adm Luncheon With Jannie Haek 52

Nov 03, 2022

"We weten het ook niet"

De uitdagingen van de Nationale Loterij, verteld door Jannie Haek (CEO).

Blog21-Skills Alles Heeft Tijd En Plaats

Oct 06, 2022

Alles heeft zijn tijd en plaats

Krijg weer grip op je tijd en productiviteit met deze tips!