Hoewel de oorsprong van de fotografie al teruggaat tot de jaren 1500 met de camera obscura, nam de moderne fotografie pas echt een hoge vlucht vanaf 1888. In dat jaar bracht de Amerikaan George Eastman de eerste fotocamera met rolfilm uit voor het grote publiek. Sindsdien is het fototoestel niet meer uit ons leven weg te denken.
Door de opkomst van de spiegelreflexcamera’s, digitale fototoestellen en smartphones met camera, zijn de mogelijkheden om beelden op het doek -of digitaal- te vereeuwigen eindeloos. Maar toch is de ene foto de andere niet, benadrukt Christophe Cresens, Manager Digital Studio bij Worldline Global, én (amateur)fotograaf. Christophe wist met zijn werk al enkele prestigieuze prijzen in de wacht te slepen en is gecertificeerde dronefotograaf.
Hij deelt enkele tips om je fotografiekunsten naar een hoger niveau te tillen.
Back to basics
In dit eerste artikel starten we met de basis. Wanneer je foto’s neemt, moet je vooral rekening houden met drie basistoepassingen: sluitertijd, diafragma en ISO.
Sluitertijd
De sluitertijd is bepalend voor de hoeveelheid licht dat de lens binnenkomt. Bij een kortere sluitertijd, waarbij de sluiter heel snel open en weer toe gaat, komt er minder licht binnen en is het beeld scherper. Bij een langere sluitertijd, kan er veel licht binnenkomen. Hierdoor hebben beelden vaak een wazig effect. Wil je haarscherpe beelden? Kies dan voor een korte sluitertijd.
Diafragma
De grootte van de lensopening, het diafragma, bepaalt hoeveel licht er binnenkomt op de sensor van de camera. Bij een grote diafragmaopening (bijvoorbeeld f2.8), kan er veel licht binnenvallen. Hierdoor wordt het object dat je centraal stelt heel scherp en alles ervoor of erachter nevelig. Dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld een close up of portretfoto.
ISO
De derde factor is ISO. Dit is een toepassing om op een digitale manier artificieel licht bij te creëren. Hierdoor kun je beelden beter capteren, zelfs wanneer er weinig licht is. Let wel op met ISO-instellingen, want de afbeelding kan hierdoor een korrelig effect krijgen, wat niet altijd de bedoeling is.
Al onze blogposts komen tot stand in samenwerking met onze leden en partners.