• Info sharing
  • Open event
  • Live
Rf ADM Empowering neurodiversity 17
Rf ADM Empowering neurodiversity 38
Rf ADM Empowering neurodiversity 32
View all photos

18 April, 2024
18:15 - 21:00 h

  • Presentation: NL
  • Slides: EN
  • Q&A: NL EN FR

Passwerk offices

Posthofbrug 12
2600  Berchem

Empowering neurodiversity: panel discussion

About the session

De war for talent is bij iedereen voelbaar, maar er is een manier om talenten te zoeken in een minder gekende poel, namelijk bij het neurodivergent publiek. Het verschil met neurotypische werknemers is dat zij soms iets meer ondersteuning nodig hebben omdat hun brein anders functioneert dan de norm, maar daarom zeker niet minder kwalitatief.

Hier moet je als bedrijf op voorbereid zijn dus moet er eerst gewerkt worden aan inclusie in het bedrijf alvorens er kan overgegaan worden naar diversiteit.

Inclusie is een werkwoord

Inzetten op diversiteit betekent mensgericht te werk gaan. Elk persoon heeft een eigen aanpak nodig om zijn maximale potentieel te bereiken. Het is belangrijk om elkaars noden te erkennen en zich hieraan aan te passen om elk talent tot uiting te brengen. Wanneer men hierin slaagt, zal een divers team ook een sterk team vormen.

Neurodivergente types vertonen vaak het imposter syndroom. Dit houdt in dat ze hun eigen prestaties niet kunnen en deze gaan toewijzen aan externe omstandigheden. Als bedrijf is het van belang om hun sterktes voldoende te benoemen om hun talenten maximaal tot uiting te laten komen.

In de praktijk

Zo’n 12 jaar geleden ging Belfius op zoek naar de optimalisatie tussen business en IT. Ze kwamen uit bij Passwerk, waar men personen met een autismespectrumprofiel opleidt en coacht om aan de slag te gaan in IT-bedrijven. In een eerste project werkten 2 Passwerk consultants bij Belfius en door de inclusieve werkomgeving waarin ze terechtkwamen, voelden ze zich goed en konden ze productiever werken.

Telenet koos voor een andere aanpak. Door een bevraging bij de werknemers over (neuro)diversiteit werd het begrip voor verschillende vormen getriggerd. Meer onderwerpen werden bespreekbaar en medewerkers durfden hun noden makkelijker aangeven.

Om deze aanpak succesvol te maken, is het belangrijk om als bedrijf bereid te zijn effectief aan de slag te gaan met de resultaten.

Bij Dell passen ze globaal het initiatief toe van employee resource groups (ERG). Dit zijn communities van werknemers die zich inzetten voor verschillende thema’s. Eén van hun ERGs, True Ability, focust op de bewustwording van en het bijleren over personen met beperkingen of speciale noden. 


Panel members

This might be interesting

Download the presentation

You might also be interested in: